Artikelarkiv för Artikel

Då allt började

För att återge ett reportage som gjordes 1997 med mig själv i lokaltidningen, text av Torbjörn Åkerblad:

Professionell web-designer och egen företagare

Som ett alldeles livs levande exempel på det annars ganska nötta ordet Gnosjöandan har Patrick Schooner, 17 år, börjat nå upp till sitt första mål. Han är sedan ett år tillbaka egen företagare och efter ett grundligt förarbete har fått råd att skaffa datorer så han kan koncentrera sig på vad han verkligen vill: att göra web-sidor.


Det var när Patrick Schooner var 16 år gammal som han började fundera över att starta ett eget företag, men det ”dröjde” somhan själv säger till han var 16 och ett halvt.

– Jag började med en städfirma och köpte upp städgrejer, moppar, skurmedel och började bygga upp kapitalet i företaget, säger Patrick.
Det började efterhand så sakta att rulla på och nu har han fyra relativt stora företag som anlitar hans företag, Dragontech i Gnosjö, för att få sina utrymmen städade.

Bred firma

Men Dragontech gör mer än så. Patrick har hållit på med datorer sedan han var sex år gammal och efter att ha gjort hemsidor till kompisar mest för skojs skull anlitas han nu av professionella företag. Han jobbar även som IT-konsult för dem som vill ha mer information om hur de bättre kan använda tekniken i sina företag.

– Hemsidor är det jag är bäst på och det är det jag vill göra, säger Patrick som dock står stadigt med bägge fötterna på jorden.

På frågan om han tänker trappa ner på städningen svarar han absolut inte.

– Självklart måste jag fortsätta städa! Om jag inte får göra hemsidor på någon vecka så måste jag ju ändå få in pengar till företaget. Det är genom städningen som jag har byggt upp företaget och fått möjlighet att köpa datorer, säger Patrick som ganska nyligen har investerat 30.000 i en hemdator och 14.000 i en bärbar dator som han alltid har till hands.

Gymnasiet

Just nu pluggar Patrick på mediaprogrammet vid Gärdesskolan i Gislaved. Han går i tvåan och trots att han hade minst sagt grundliga kunskaper vad det gäller datorer så tycker han att utbildningen är mycket givande.

– Om man ska designa web-sidor så räcker det inte med att bara vara duktig tekniskt. Det finns många som tycker det är bättre ju mer tekniskt avancerad en hemsida är men som inte har kunskaper om grafisk design. Det ska vara luftigt och så enkelt som möjligt, ungefär som reklam.

Patrick menar att man inte gillar en bil för all teknik den kanhända innehåller, utan för hur den känns att köra och att en hemsida därför måste kännas tilltalande för att den ska locka besökare att återkomma till sidan.

Mersmak

Han har redan hunnit att avsluta ett flertal jobb och väl medveten om att han kan skapa än bättre web-sidor ju mer kunskaper om olika programmeringsspråk så satsar han på att lära sig mer. Han menar att han genom att blanda flera väl genomtänkta språk kan skapa en mer ultimat, interaktiv, sida vilket även ger större möjligheter till en mer avancerad grafisk formgivning .
Vad det gäller framtiden så är Patrick på det klara med vad han vill göra.

– Jag kommer att jobba som web-designer, men jag vill läsa IT-teknik och grafisk formgivning först. Förmodligen börjar jag med IT-teknik så jag kan jobba ett tag på hemmaplan och skaffa pengar till att börja plugga så jag slipper att ta lån.

Bättre resultat

Patrick är långt ifrån rädd att ta i för att komma dit han vill. Han berättar att anledningen till att fler än han kunde ta hand om ville anlita hans städfirma är att han gör ett mycket bättre jobb än dyrare städfirmor för mindre, mycket mindre pengar.

– Jag är inte rädd för att hugga i och städa toaletterna tills de skiner, medan många andra företag bara går och dammar lite.

Även hemsidebeställningen kommit in genom kontakter från nöjda kunder som tipsat andra om Dragontech. Och skulle det köra ihop sig offrar Patrick gärna en natts sömn för att få en hemsida färdig, men skoldagen därpå missar han inte för det, säger han.

Framtiden som web-designer tror Patrick kan bli hur ljus som helst. Sedan den första hemsidan kom för 7-8 år sedan har mycket hänt och sedan Internet slog igenom på allvar för två år sedan utvecklingen varit explosionsartad.

– Det är bara att vänta i två till och se vad som händer, säger Patrick.

Länk till PDF


Patrick Schooner arbetar sen 2009 som affärsutvecklare vid DT Legoindustri AB.
Vid sidan om arbetet frilansar han privat som affärsrådgivare, webbutvecklare och formgivare.

Artiklar & Rådgivning